
(Ver)bouwen in 2024? Wat verandert er?
In 2024 zijn er een aantal interessante financiële nieuwtjes voor (ver)bouwers. Hierbij een korte opsomming:
1. Energetisch renoveren wordt ook in 2024 financieel ondersteund
Alle gewesten, zowel Vlaanderen, Wallonië als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kondigden in 2023 aan dat ze de energetische renovaties van woningen structureler zouden aanpakken. Dat resulteerde in een zwart-op-wit stappenplan richting 2050.
In 2022 riep Brussel de RENOLUTION-premies in het leven, een verzameling van 41 premies voor renovatie- of energiebesparende werken. Medio 2023 besloot Wallonië om een extra inspanning te doen: de basisbedragen voor de Primes Logement en de plafonds voor subsidies werden verhoogd.
Ook vanuit Vlaanderen weerklinken positieve geluiden. De Mijn VerbouwPremie zal in 2024 beschikbaar blijven voor verbouwers en dit volgens dezelfde voorwaarden als in 2023, ondanks de eerdere plannen om de maximale premiebedragen te verlagen voor de laagste en middelste inkomenscategorieën. De inkomensgrenzen bij aanvragen vanaf 2024 zijn aangepast in functie van de index. Op de simulator 2024 kun je premies simuleren.
2. Sloop en heropbouw: permanent aan 6% btw voor natuurlijke personen
Wie een bestaande woning wil slopen en vervangen door een nieuwbouwproject zal in de meeste omstandigheden nog steeds in aanmerking komen voor een btw-verlaging van 21 naar 6%. De woning is gedurende 5 jaar de enige eigen woning van de bouwheer en het bewoonbaar oppervlakte bedraagt max. 200m².
Voor projecten via bouwpromotoren bedraagt het btw-tarief terug 21 %.
De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie van 10.000 euro wordt voor onbepaalde tijd verlengd voor omgevingsaanvragen vanaf 2024, maar is enkel van toepassing voor wie niet in aanmerking kan komen voor een verlaagd btw-tarief bij sloop- en heropbouw. Daarbij komen enkele extra eisen zijnde niet meer aansluiten op het aardgasdistributienet en slopen conform de asbest-eisen.
3. Asbest verwijderen en isoleren: extra premie in Vlaanderen
Wie in Vlaanderen zijn woning asbestvrij wil maken en dit combineert met het isoleren van de buitenmuren of daken ontvangt hiervoor ook in 2024 een extra premie van 8 euro per m² boven op de premiebedragen via de Mijn VerbouwPremie voor het isoleren zelf.
Voor niet-verwarmde gebouwen is er een premie van Fluvius voor asbestverwijdering in combinatie met de plaatsing van zonnepanelen. Onder andere van toepassing voor loodsen, stallen, garages.
4. Warmtepompen wel nog aan 6% btw, zonnepanelen (en boilers) niet meer
Vanaf 1 januari 2024 krijg je in ons land geen btw-verlaging meer op de aankoop van zonnepanelen als je woning minder dan tien jaar oud is. Je betaalt dus opnieuw de volle 21% btw. Dit telt ook voor zonneboilers.
Voor wie investeert in een warmtepomp, blijft het 6% btw-tarief nog wel van kracht voor woningen jonger dan tien jaar. Woningen die ouder zijn dan 10 jaar, komen alsnog in aanmerking voor een btw-verlaging van 21 naar 6%.
5. Vlaamse premie voor zonnepanelen verdwijnt versneld
De financiële ondersteuning voor zonnepanelen werd al enkele jaren stilaan afgebouwd, en valt helemaal weg vanaf 2024. In 2021 had je nog recht op een eenmalige premie tot 1500 euro. In 2023 bedraagt deze nog de helft. In 2024 blijft hier niets meer van over.
Deze retroactieve premie voor zonnepanelen kan nog wel worden aangevraagd, voor wie al voor 2021 zonnepanelen (en eventueel ook een warmtepomp) had, en nu pas een digitale meter laat plaatsen. Enkel wie voor eind 2025 nog een digitale meter laat plaatsen, kan deze retroactieve investeringspremie aanvragen.
6. Woonlening? Betaal minder dossierkosten
Wie een hypothecaire lening afsluit, betaalt hiervoor onder meer dossierkosten aan de bank. Een bedrag dat kon oplopen tot 500 euro. Vanaf 2024 zal je bank je nog maximaal 350 euro mogen aanrekenen hiervoor. Bij een herfinanciering daalt dat plafond van 250 naar 175 euro.
7. Ook extra premies voor Vlaamse appartementsbewoners
Vanaf het voorjaar van 2024 kun je als eigenaarbewoner binnen de Vlaamse Mijn VerbouwPremie een aanvullende premie aanvragen die je ontvangt na de energetische renovatie van gemeenschappelijke delen binnen je appartementsgebouw.
Je dient hiervoor wel te behoren tot de laagste of middelste inkomenscategorie of een SVK-verhuurder te zijn.
8. Maandelijkse facturatie
Klanten met een digitale meter kunnen vanaf 1 januari 2024 ook kiezen voor een maandelijkse facturatie voor elektriciteit en/of aardgas op basis van gemeten energiegebruik. Voorheen was dit enkel mogelijk bij de grotere energieleveranciers (vanaf 200.000 klanten). In de wintermaanden zullen de maandfacturen hoger liggen dan in de zomermaanden, terwijl die voorheen gespreid waren doorheen heel het jaar.
9. Verplicht EPC gemeenschappelijke delen
Het EPC gemeenschappelijk delen is vanaf 2024 verplicht in ieder appartementsgebouw, ongeacht het aantal wooneenheden. Vanaf 1 januari 2024 moet er altijd een EPC voor de gemeenschappelijke delen beschikbaar zijn. Deze verplichting staat los van verkoop of verhuur.
Let op, geld lenen kost ook geld