Kli-Maat van de maand: redder Roger
Nu de zomer eindelijk echt is begonnen is het een ideaal moment om alles te weten te komen over de zwemzone Keerdok.
Aangekomen aan de zwemzone Keerdok zoeken we een plekje in de schaduw op. Het is warm en het water ziet er heerlijk verfrissend uit. Beneden op het ponton zien we Roger, de hoofdredder van zwemzone Keerdok, druk in de weer om alles klaar te maken voor opening. We trekken hem nog even aan de mouw met enkele vragen.
Roger, kun je ons vertellen hoe je redder bent geworden?
Roger: "Als klein manneke zat ik constant in het water. Die voeling met water is er altijd al geweest. Na mijn legerdienst, begin jaren 80, was er de economische crisis. Er was nergens werk te vinden, dus ben ik terug beginnen te zwemmen. Doordat ik zoveel ging, kende ik al het personeel van het zwembad. Een kuisvrouw zei toen tegen mij: “Roger, er is een redder afwezig, heb je geen goesting om hier redder te worden?”. Ik ben dan eens bij de directie gaan horen, waarna ik een redderscursus heb gevolgd. Zo ben ik dan in het zwembad beginnen werken als redder. Nooit gedacht dat ik het heel mijn leven ging doen. (lacht)"
Wat doet een redder eigenlijk allemaal?
"Een redder is een allrounder. Je bent min of meer sociaal werker, als er iets gebeurd ben je dokter, er is ook de taak van opvoedkundige en je bent toezichthouder. Niet alleen in het water, maar ook alles wat er rond gebeurt moet je gezien hebben. Anticiperen op gevaarlijke situaties, misschien is dat nog wel het belangrijkste. Mensen komen met al hun problemen bij jou terecht, dat maakt het zo boeiend."
Ik zag je daarnet de ponton schuren, dat hoort er ook bij?
"Je bent ook kuisman (lacht). Als je toekomt, indoor of hier in de zwemzone Keerdok, begin je als redder met de reiniging. Je zorgt dat alles proper is. Daarnaast geef ik ook vaak tips en advies aan mensen die komen zwemmen."
Is er voor de zwemmer een groot verschil tussen het indoor zwembad en deze openlucht zwemzone?
"In een zwembad kun je je oriënteren onder water, hier niet. In het open water moet je altijd een punt boven water hebben om je op te concentreren. Als je crawl zwemt moet je dus om de twee slagen kijken of je nog in de goede richting zwemt."
Maar voorts is er geen groot verschil?
"Nee, helemaal niet. Het is hier geen zee of rivier waar er verraderlijke stromingen inzitten. Ook qua temperatuur is er momenteel geen groot verschil. In het zwembad Geerdegemvaart is het water 28 °C, terwijl we hier nu aan 24 °C zitten. Bij warm weer zit je hier in het Keerdok ook beter. Je hebt een klein beetje wind voor verkoeling en het water heeft een lekkere temperatuur."
En de waterkwaliteit, is die dan echt zo goed hier?
"Je hebt bepaalde zwemmers die alleen indoor zwemmen. Meestal zijn die ouder van leeftijd, die nog geweten hebben dat de Dijle een ‘open riolering’ was. Ondertussen is dat al lang niet meer. Er is veel gedaan om de waterkwaliteit te bevorderen, dat merk je echt. Het is ook de meest gehoorde opmerking ‘Is dat wel proper om hier te zwemmen?’. Maar een keer als die zwemmers toch eens komen, zijn ze nadien toch heel enthousiast en zie je ze snel terug. ‘Het is hier toch veel beter dan in de Seine hé’ lachen ze dan."
"Het wordt hier wekelijks gemeten door de Vlaamse Milieumaatschappij. Als zwemmer kun je het resultaat nalezen, het hangt hier rechts van de ingang. ‘Zeer goed’ staat er momenteel bij. Nu, ik doe ook een visuele controle. Als het water ineens zou verkleuren, dan bel ik voor een controle. Het is geen stilliggend water, wat velen wel denken, dat is toch ook een groot voordeel. Het is hier zo goed dat we laatst een enorme vis op bezoek hadden. Zeker 1 meter groot. Dan denk je ineens 'zo proper is het water dus'. Iedereen was aangenaam verrast. Maar vooral, elke zwemmer die hier is geweest leeft nog, dat is misschien het beste bewijs." (lacht).
En ze zijn met veel heb ik gehoord.
"We zien echt een stijgende lijn in de afgelopen drie jaar. Ik zie veel vaste zwemmers of jongeren die verkoeling komen zoeken. Dat je hier legaal en veilig kan zwemmen is natuurlijk een goede zaak. Dit jaar zijn er trouwens veel dagen volledig volgeboekt. Dat hebben we toch ook deels te danken aan de locatie. Het is hier mooi. Ik zie zelfs vaak Nederlanders die hier verbaasd aan de kant staan kijken naar de zwemmers. Zij verblijven in het hotel Van der Valk en zijn aangenaam verrast door het initiatief. Sommige zie je niet veel later in hun pas gekochte zwembroek aan de ingang staan."
Ik ben helemaal overtuigd! Ik wil zwemmen, wat moet ik doen?
"Een zwembroek kopen dus (lacht). Minimaal acht jaar zijn en kunnen zwemmen. Als dat allemaal in orde is, dan kun je makkelijk online een spot reserveren tussen 14u en 17u of 17u en 20u. Toegang kost je 1 euro. Je kunt gebruik maken van de lockers, kleedkamers en douches. Er is zelfs een wasdraad naast het water om je handdoek aan te hangen."
Zwemzone Keerdok is open van dinsdag tot vrijdag van 14u tot 20u en in het weekend van 12u tot 18u. Praktische info over gebruik van onze zwemzone https://www.mechelen.be/openwater/zwemzone-keerdok. Of kijk naar de toekomstplannen van Masterplan Binnendijle.