Sanitair warm water

Meer dan 40% van het water dat we verbruiken, wordt verwarmd. Voor de bereiding van dat warm water is energie nodig. Kiezen voor een zuinige installatie kan veel opleveren. Twee milieuvriendelijke alternatieven voor de opwekking van sanitair warm water zijn de zonneboiler en de warmtepompboiler.

Zonneboiler

Een zonnecollector op het dak of de gevel van je huis vangt de zonnestralen op en geeft die warmte door aan een boiler. Laat de zon het een tijdje afweten, dan springt het gewone verwarmingssysteem bij.

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een toestel dat warmte uit de lucht haalt en afgeeft aan uw sanitair water. Het is een pak energiezuiniger dan een gewone elektrische boiler en een goed alternatief voor de klassieke waterverwarmingssystemen, voor wie geen zonneboiler kan plaatsen of voor wie niet aangesloten is op het gasnet.

Is mijn woning geschikt?

Hoe geschikt is je dak voor een zonneboiler? Kijk het na op de zonnekaart

Bekijk wat je nog kan doen om je woning te verbeteren met Warm Huis of de Renovatiestarter.

Welke premies?

Netbeheerder Fluvius geeft premies voor zonneboilers en warmtepompboilers. Op het aanvraagformulier vind je ook de technische voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Let op, de premievoorwaarden kunnen veranderen, gebruik dus steeds het meest recente aanvraagformulier van de netbeheerder.

Neem je nog andere energiebesparende maatregelen? Dan maak je mogelijk ook aanspraak op een extra totaalrenovatiebonus.

(let op, de warmtepompboiler komt momenteel niet in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus)

Bekijk mogelijke leningen en premies

Heb je nog vragen?

Neem contact op via klimaatneutraal@mechelen.be