Frederik koos voor een radicale, diepgaande renovatie
Comfortabel wonen in de stad, in een toekomstbestendige rijwoning met een heel laag energieverbruik? Frederik Fossé, technisch adviseur bij Pixii en zelfstandig architect toont met zijn verbouwing wat de mogelijkheden zijn.
Voor Frederik Fossé is futureproof bouwen en renoveren een uitdaging waarin hij zijn passie voor architectuur en wetenschap kan combineren. "Kijk naar die hittegolven, droogte, wateroverlast ... We zien de gevolgen van de klimaatverandering sneller dan we wensen op ons afkomen", zegt Frederik Fossé. "Met een mondiale CO2-uitstoot van bijna 40 procent zijn gebouwen en de bouw samen ontzettend koolstofintensief, maar tegelijk liggen hier grote kansen om die uitstoot drastisch te verlagen. Door te kijken naar de materialen waarmee we bouwen, de energie die we gebruiken in onze woning, goede zonwering en koelende ventilatie te voorzien, hemelwater te hergebruiken enzovoorts.
Voor onze eigen woning kozen we voor een radicale, diepgaande renovatie. Hier kunnen onze kinderen opgroeien en kunnen we in alle levensfases blijven wonen." Op het ogenblik van dit interview (juli 2021) is de woning nog maar 10 maanden opnieuw in gebruik, dus definitieve cijfers of metingen van energetische prestaties zijn er nog niet. Maar alles wijst erop dat dit een quasi passiefwoning zal zijn, gerenoveerd met duurzame, bio-ecologische materialen en toepassing van zo veel mogelijk circulaire principes. "Het ziet er naar uit dat we tijdens deze eerste winter een 400 kWh elektriciteit gebruikt hebben voor verwarming van de woning", zegt Frederik Fossé.
Verwarming
Als verwarmingsbron viel de keuze op een geothermische warmtepomp. De langgerekte stadstuin bood net genoeg plaats voor vier boringen die op een voldoende afstand van elkaar zitten. Die aardwarmte wordt door de warmtepomp verhoogd in temperatuur en circuleert door het vloerverwarmingssysteem in de dekvloer van de benedenverdieping, tegelijk de enige aanzienlijke thermische massa in de woning. Op de etages en de zolder is plafondverwarming toegepast in speciale klimaatpanelen met ingefreesd leidingencircuit. In de zomerperiode kan dit systeem ook voor koeling zorgen. Plafondkoeling heeft een hoger rendement dan vloerkoeling.
Meer weten over de renovatie van deze Mechelse woning?
Het volledige interview lees je op de website van Pixii.
Doe mee!
Ben jij ook een van de vele Mechelaars die de planeet een warm hart toedragen? Kijk dan zeker eens of het groepsaanbod duurzame technieken iets voor jou is. Via Stad Mechelen krijg je hulp bij de overschakeling naar duurzame verwarming. Zo krijg je duurzame warmte aan een verfrissende prijs.
Stad Mechelen heeft zelf ook grootse plannen: tegen 2050 verwarmen en koelen zonder gas of stookolie. Benieuwd? Hier kom je meer te weten.