Gevelisolatie

Buitenmuren zijn – na het dak - de tweede grootste bron van energieverlies in je woning. Grondige isolatie scheelt al snel 25% op je verwarmingsfactuur. Goed (na-)isoleren, is dus de boodschap!

In de meeste gevallen is er wel isolatie aanwezig, maar niet genoeg. Die kun je nog verbeteren met extra isolatiemateriaal. Kort samengevat kan naïsoleren van je buitenmuren op drie manieren. 

Isolatie langs de buitenkant

Als je je gevel langs de buitenkant isoleert, kan je gemakkelijker voldoende dik isoleren en je vermijdt koudebruggen. Buitengevelisolatie moet wel afgewerkt worden met een nieuwe pleisterlaag of gevelbekleding en vergt dus een grotere investering.

Buitengevelisolatie langs de straatzijde is niet altijd toegestaan of er gelden bepaalde voorwaarden (bvb. een maximale dikte). Contacteer daarom altijd de bouwdienst in dit geval.

Isolatie in de spouw

Spouwmuren isoleren is snel, makkelijk en goedkoop.

Laat je aannemer bij het na-isoleren zeker nagaan of er geen koudebruggen worden gecreëerd. Zo vermijd je schimmelplekken.

Isolatie langs de binnenkant

Isoleren langs de binnenkant van een bestaande muur is vaak moeilijk.

Het risico op condens is groot. Kies dus enkel voor deze methode wanneer spouw- of buitengevelisolatie niet mogelijk is.

Is mijn woning geschikt?

Bekijk wat je kan doen om je woning te verbeteren met één van de tools op onze website.

Welke premies?

Netbeheerder Fluvius geeft premies voor gevelisolatie. Op het aanvraagformulier vind je ook de technische voorwaarden waar je rekening mee moet houden wanneer je je gevels laat naïsoleren. Let op, de premievoorwaarden kunnen veranderen, gebruik dus steeds het meest recente aanvraagformulier van de netbeheerder.

premies muurisolatie 2019Neem je nog andere energiebesparende maatregelen? Dan maak je mogelijk ook aanspraak op een extra totaalrenovatiebonus. 

Bekijk mogelijke leningen en premies

Zij deden het je voor

Bekijk de ervaringen van anderen met energiebesparende maatregelen op het YouTubekanaal van de Renovatiemobiel en in het filmpje van Milieu Centraal hieronder.

Heb je nog vragen?

Neem contact op via klimaatneutraal@mechelen.be