Contact
-
Mechelen Klimaatneutraal
Stadhuis
Grote Markt 21
2800 MechelenOpeningsuren
- Vandaag open van 09:00 tot 16:00 (op afspraak)
- Morgen open van 09:00 tot 16:00 (op afspraak)
Volg ons op
Beste buurtbewoners,
Als stad zijn we heel enthousiast begonnen aan het collectieve renovatieproject van jullie wijk. Het traject is moeizamer verlopen dan verwacht, maar we zijn blij te kunnen melden dat er belangrijke stappen voorwaarts zijn genomen.
Intussen is er samen met de Bouwdienst en de dienst Monumentenzorg achter de schermen een heel traject afgelegd om tot een overeenstemming te komen tussen enerzijds de collectieve architectuur die een bepaalde cultuurhistorische waarde heeft, en anderzijds de verduurzaming van de wijk.
Het resultaat hiervan is een definitief eindadvies vanuit de stad dat tegemoetkomt aan de noden en vragen vanuit de buurt. Hierbij is rekening gehouden met de financiële impact van de vooropgestelde maatregelen. Het eindadvies voor heel de wijk stelt een duurzaam toekomstbeeld voorop met een knipoog naar de oorspronkelijke architecturale kenmerken.
De belangrijkste punten uit het advies zijn:
Bekijk het volledig advies in deze presentatie.
Eind juni 2022 wordt een collectieve vergunningsaanvraag ingediend voor gevelisolatie en schrijnwerk. Iedereen die in de wijk woont kan intekenen. Deelname bespaart jou een hele administratieve rompslomp. Bovendien wordt de vaste kost door Mechelen Klimaatneutraal gedragen. Als je deelneemt, hoef je niet per se met de werken te starten. Na goedkeuring van de vergunning (verwacht tegen eind 2022) heb je 2 jaar de tijd om de werken op te starten. Meer info? Bekijk de info rond de vergunningsaanvraag in de presentatie.
Neem je graag deel aan deze collectieve vergunning? Schrijf je dan online in vóór 15 juni.
Inschrijven collectieve vergunningsaanvraag
De vaste kost van een vergunningsaanvraag bedraagt 123,5 euro. Voor de collectieve aanvraag draagt Mechelen Klimaatneutraal deze kost. Bij latere individuele aanvragen dien je deze kost zelf te betalen.
Daarnaast is er nog een variabele kost: de bouwdienst verstuurt verplicht een aangetekende brief naar elke buur die niet meedoet met de aanvraag (ook achterbuur). Hiervoor wordt een kost van 7 euro per aangetekende brief aangerekend. Deze variabele kost wordt door de eigenaar zelf betaald, ongeacht of de vergunning collectief of individueel wordt aangevraagd.
Voor alle bewoners die op een later tijdstip een omgevingsvergunning (bouwvergunning) voor buitengevelisolatie willen aanvragen, is deze collectieve aanvraag als voorbeeld beschikbaar.
De goedkoopste en milieuvriendelijkste energie is de energie die je niet verbruikt. En dat hebben verschillende van jullie buren al goed begrepen: klik jouw buurt aan in de lijst en vergelijk nu jouw energiefactuur met je zuinigste buren. Ben jij minder zuinig, dan is de vraag wat je hieraan kan doen? Gezien gemiddeld 60% van een energiefactuur gaat naar verwarming, is het logisch dat het isoleren van je dak, schrijnwerk en gevel een belangrijke maatregel is om jouw energiekosten te verminderen. Als deze klus geklaard is kan je ook nog kiezen voor opgewekte energie in huis, de zon schijnt immers gratis voor iedereen.
Wil je graag weten of isoleren voor jou belangrijk is? Ga dan aan de slag met onze warmtekaart van de Mechelse daken en bereken zelf jouw EPC. Ook nagaan hoeveel je kan besparen met zonnepanelen kan makkelijk online.
Bekijk de presentatie specifiek voor jullie wijk, en lees nog even onze energietips na!
Coach Kristof heeft verschillende offertes laten opmaken voor de verschillende types werken (gevelisolatie, dakisolatie, schrijnwerk). Voor gevelisolatie is er één bedrijf dat een groepskorting wil aanbieden. Bekijk enkele voorbeelden in de presentatie. Als bewoner ben je uiteraard niet gebonden om in te gaan op één van deze offertes. Voel je vrij om zelf aannemers aan te spreken!
Geïnteresseerd in zonnepanelen? Bekijk dan zeker het project Zonnewijzer: gratis advies en een vrijblijvend groepsaanbod.
Is je woning warmtepompklaar? Bekijk dan ook ons groepsaanbod warmtepompen.
Met enkele energiebesparende maatregelen kan je vaak je energieverbruik sterk verminderen. Een te grote investering? Bekijk samen met Energiepunt Mechelen de financieringsmogelijkheden.
Vanaf 1 juli komt er een grote wijziging in zowel het premiestelsel als in de energieleningen aangeboden vanuit de Vlaamse Overheid.
- premies: de huidige Fluvius-premies en de Vlaamse Renovatielening worden samengevoegd tot de MijnVerbouwPremie. Maak alvast een simulatie!
- energieleningen: vanaf 1 juli zullen heel wat mensen gebruik kunnen maken van een renteloze MijnVerbouwLening. Bekijk alvast de voorwaarden.
Contacteer ons via klimaatneutraal@mechelen.be of neem contact op via 015/29 75 19.
Grote Markt 21
2800 Mechelen